Hornisti naše škole na Međunarodnom festivalu mladih hornista u Poljskoj

Young Horn Player Academy Katowice,
Katowice (Poljska),
24.-26.03.2023

Piše: Ivan Oškera, prof. mentor

23. ožujka, u jutarnjim satima, uputili smo se na Međunarodni festival mladih hornista u Katowice (Poljska). U Katowice smo stigli taj dan navečer, točnije 12 sati nakon polaska.

U sklopu festivala održavalo se i natjecanje mladih hornista na kojemu je nastupilo 137 učenika, a natjecanje se održalo u Glazbenoj školi Wojciecha Kilara Katowice.

Naša Dora Vinković je nastupila prvi dan u III. kategoriji, gdje je nastupilo 29 hornista, te smo po završetku kategorije saznali da se nalazi na popisu pobjednika III. kategorije.

25. ožujka je na rasporedu bio nastup sudionika II. kategorije u kojoj su nastupili naši Rea Prišlin, Dorian Ćuić i Maksim Radanec, u konkurenciji od 44 hornista gdje su se svi naši mladi predstavnici našli na popisu pobjednika kategorije.

Navečer smo zaprimili poziv iz organizacijskog odbora da nas obavijeste da je Dorian laureat i da će nastupiti na završnom koncertu na Muzičkoj akademiji Karol Szymanowski u Katowicama.

26. ožujka smo imali malo vremena dopodne za prošetati parkom i posjetiti Zoološki vrt, a u 15 sati su svi sudionici festivala imali probu orkestra rogova na kojoj su pripremali skladbe za završni koncert. U to vrijeme sam ja bio na simpoziju hornista.

Završni koncert i prozivanje pobjednika održano je u 18 sati. Već po obraćanju organizatora dr. Waldemara Matere na početku koncerta dalo se naslutiti da nismo prošli nezapaženo. Predsjednik komisije prof. Wiesław Grochowski nas je posebno istaknuo i pohvalio nastup hrvatskih hornista te naglasio kako smo podigli nivo natjecanja. Uslijedilo je proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada po kategorijama.

U II. kategoriji Dorianu Ćuiću je uručena I. nagrada,
Maksimu Radanecu II. nagrada i
Rei Prišlin III. nagrada,
a u III. kategoriji je Dori Vinković uručena  III. nagrada.

Korepetitor: Ivana Šošić, mag. mus.
Mentor: Ivan Oškera, prof. mentor 

Po proglašenju nagrađenih nastupili su laureati i naš Dorian Ćuić s Vokalizom Sergeja Rachmaninoffa, a na samome kraju preko 140 mladih hornista odsviralo je četiri skladbe:

Paweł Cal – Fanfara Akademije mladih hornista
Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez – Let It Go (arr. Paweł Cal)
Jan Walczyński – W szkole
John Powell –  How to Train Your Dragon (arr. Paweł Cal)

Link festivala:
https://amw.waltornia.pl/en/young-horn-player-academy-2023/