IPEW - INTERNATIONAL PERCUSSION ENSEMBLE WEEK

IPEW 2022. – Biografije

IGOR LEŠNIK

Igora Lešnika (1956) dobro upućeni znalci drže jednim od vodećih europskih udaraljkaša. Njegove kompozicije nalaze se na programima renomiranih solista i ansambala te svjetskih udaraljkaških natjecanja a suradnjom s glasovitim kolegama, bogatom diskografijom i međunarodnom koncertantnom djelatnošću ucrtao je Hrvatsku na udaraljkaške zemljovide.

Kao utemeljitelj studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu redovit je gost uglednih sveučilišta a udaraljkaška glasila objavljuju njegove stručne radove. Član je međunarodnog odbora svjetskog udaraljkaškog udruženja Percussive Arts Society i predsjednik njegove hrvatske podružnice.

Dobitnik je nagrada Josip Štolcer Slavenski (1990) i Milka Trnina (1995).

Francusko ministarstvo kulture odlikuje ga (2003) naslovom viteza reda umjetnosti i književnosti.

Nastupa na glazbalima Adams, Arbiter i Zildjian.

Igor Lešnik dekan je Muzičke akademije u Zagrebu od 2019. god.

Marko Mihajlović

MARKO MIHAJLOVIĆ je rođen 23.07.1979 u Zagrebu. Nakon srednje škole upisuje studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika te završava isti 2004. godine.

Već u toku studija djeluje kao član ansambla Bing Bang s kojim će u sljedećih desetak godina svirati na najvećim svjetskim festivalima za udaraljkašku glazbu (Taipei, Nashwille, Paris, Varšava, Valencia, Montevideo, Peking), osvojiti nagradu za najbolji studentski ansambl udaraljki na svijetu na festivalu „PASIC“ (Nashwille, USA, 2004.) i snimiti CD za američku tvrku „Equilibrium Records“. Za te projekte dobio je i Rektorovu nagradu iste godine. Za vrijeme studija započinje i suradnju sa Zagrebačkim solistima. Pred kraj studija počinje svirati u ansamblu Cantus u kojem djeluje i danas. Nastupaju diljem svijeta (Paris, London, Peking, Toronto, Villnius, Bern) te osvajaju nagradu Judita.

Godine 2007. dobiva posao kao prvi timpanist u Hrvatskom Narodnom Kazalištu gdje radi i danas. Također poćinje svirati u ansamblu Acoustic Project i kvartetu udaraljki Boomerang. S orkestrom Hrvatske Radio Televizije nastupa kao solist s djelom „Muzika za marimbu i gudače“ Dubravka Palanovića (2013.).

Od 2015. godine svira u duu “Art MM” (violina – marimba) sa Evom Mach, a 2016. postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Flam-a Duo (Luis Camaco Montealegre i Francesco Mazzoleni)

Flam-a Duo - Copyright Vesna Zednik

Flam-a Duo osnovali su Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska), koji su se upoznali 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Ivane Kuljerić Bilić i Igora Lešnika.

Od samog osnivanja dua, velik naglasak stavljen je na komunikaciju, kako međusobnu, tako i s publikom. Koristeći glazbeni nastup kao sredstvo pripovijedanja priča, Flam-a se u svojem radu oslanja na intuiciju koja se temelji na snažnoj emocionalnoj povezanosti s odabranim repertoarom. Za ovaj duo, suština komorne glazbe je postizanje maksimalne moguće sinergije između izvođača te zajedničko istraživnje svih elemenata koji oblikuju glazbu: od organiziranja i proširivanja repertoara udaraljkaškog dueta do raščlanjivanja i analiziranja glazbe, zvuka i pokreta do realizacije i prenošenja ideja i emocija tijekom izvedbe.

Već u prvim godinama djelovanja, duo je nastupio na brojnim festivalima kao što su Ivana Bilić Marimba Week (Samobor, Hrvatska), Salotto Musicale (Treviso/Belluno, Italija), International Percussion Ensemble Week (Bjelovar, Hrvatska), Percussion Camp (Tenerife, Španjolska), Večeri udaraljkaša u Križevcima (Križevci, Hrvatska), Ivana Summer Percussion Festival (Samobor, Hrvatska) i Arte Entre Gigantes (Campo de Criptana, Španjolska). Nastupili su u okviru europskog projekta Hrvatskoga radija Rođendan umjetnosti 2018. godine. Snimka nastupa direktno je emitirana u mreži Europske radijske unije.

Iako su u početku uglavnom bili usredotočeni na repertoar za marimbe i osvojili druge nagrade na natjecanjima IV Percute natjecanje komorne glazbe 2016 u Valenciji. i Universal Marimba Competition u Belgiji 2017. godine, danas je njihov interes širok i proteže se na sve vrste udaraljki.

Praizveli su djela hrvatskih autora skladana posebno za njihov duo te bili nositelji promotivnog projekta novih studija MA s nekoliko originalnih video klipova. 2020. godine su na svojem YouTube kanalu objavili seriju videa „Sunday at Soundbrick Studio“ u kojoj su prikazali neke od svojih najnovijih aranžmana za marimbu i vibrafon te klasične skladbe za iste instrumente.

Duo Furtivo (Andrea Pedron - udaraljke i Lucija Pejković- violončelo)

Talijanaski udaraljkaš i bubnjar, nakon školovanja u rodnoj Mezzocoroni, Trentu i Bolzanu, gdje je maturirao s najvišim ocjenama, školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas živi i radi kao slobodni umjetnik. Andrea je kroz godine stekao raznolika iskustva kao klasični orkestralni glazbenik udaraljkaš i timpanist u orkestrima poput Fondazione Haydn, Neue Filharmonie, Orchestra dell’opera italiana, Youth orchestra of Südtirol i Orkestar HRT-a; u sastavu tradicionalnih puhačkih orkestara regije Trentino Also Adige, uz koje nastupa i kao solist, te u sklopu različitih talijanskih i hrvatskih bendova, zaradivši time vrijedna iskustva u raznolikim žanrovima kao što su hard rock, ska, blues i dr. Svoje svestrane interese tijekom studija u Zagrebu obogatio je različitim djelima suvremenijeg udaraljkaškog repertoara. Obrazovao se u klasama profesora Sergia Torte, Gianmarie Romaneghija i Ivane Kuljerić Bilić.

Novoosnovani duo nastaje 2021. kao rezultat želje udaraljkaša Andree Pedrona i violončelistice Lucije Pejković da prošire svoje repertoare i iskustva komornog muziciranja. U trenutku prelaska iz obrazovanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u profesionalni život mladih glazbenika nakon diplome, duo se otvara kao prostor slobodnog istraživanja nove i “neobične” kombinacije instrumenata, kao i uzbudljive suvremene literature.

Andrea Pedron

Talijanaski udaraljkaš i bubnjar, nakon školovanja u rodnoj Mezzocoroni, Trentu i Bolzanu, gdje je maturirao s najvišim ocjenama, školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas živi i radi kao slobodni umjetnik. Andrea je kroz godine stekao raznolika iskustva kao klasični orkestralni glazbenik udaraljkaš i timpanist u orkestrima poput Fondazione Haydn, Neue Filharmonie, Orchestra dell’opera italiana, Youth orchestra of Südtirol i Orkestar HRT-a; u sastavu tradicionalnih puhačkih orkestara regije Trentino Also Adige, uz koje nastupa i kao solist, te u sklopu različitih talijanskih i hrvatskih bendova, zaradivši time vrijedna iskustva u raznolikim žanrovima kao što su hard rock, ska, blues i dr. Svoje svestrane interese tijekom studija u Zagrebu obogatio je različitim djelima suvremenijeg udaraljkaškog repertoara. Obrazovao se u klasama profesora Sergia Torte, Gianmarie Romaneghija i Ivane Kuljerić Bilić.

Lucija Pejković

Nakon mature s najvišim ocjenama na zagrebačkom Glazbenom učilištu Elly Bašić, školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera profesora Dešpalja i Branimira Pustičkog, a akademsku godinu 2021./22. provodi na studentskoj razmjeni na bečkom mdw-u u klasi profesora Reinharda Latzka. 

Dobitnica je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, a solistički je nastupila uz Zagrebačke soliste i različite akademske ansamble. 

Tijekom studija usmjerava se prema području komorne glazbe, pa stječe iskustva u sastavu različitih sastava, a intenzivnije u duima s pijanisticom Barbarom Cvitanović i udaraljkašem Andreom Pedronom. 

Interes za suvremenu glazbu doveo je do nastupa na festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja i  Ivana Summer Percussion Festival. Uz glazbeno školovanje, završila je i preddiplomski studij komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Tri Frtalja (Vedran Vujec, Luka Mihajlović i Mario Čavlek)

Vedran Vujec

Vedran Vujec rođen je 3.11.1995. godine u Varaždinu. Nakon završene Glazbene škole u Varaždinu upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Ivane Kuljerić Bilić. Trenutno je student 5. godine.

Kroz dosadašnju glazbenu karijeru svirao je sa ansamblima: DND band, Rudiment bubnjarski ansambl, Sudar Beat udaraljkaski ansambl, Bing Bang udaraljkaški ansambl, jazz ansambl muzičke akademije.

Svirao je u NuArs big bandu, Jazz big bandu muzičke akademije u Zagrebu, sa CEMAN orkestrom, orkestrom HRTa, orkestrom HNK, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrom HV, zborom “Zubor”.

Sudjelovao je u projektima sa likovnim, plesnim i dramskim umjetnicima. Pohađao je razne glazbene seminare od kojih se ističu Muzički bienale Zagreb, Glazbena tribina Opatija, International percussion ensemble week u Bjelovaru i Ivana summer percussion festival u Samoboru.

Luka Mihajlović

Luka Mihajlović rođen je u Zagrebu 26.8.1999.

Odrasta u Bjelovaru te tamo započinje svoj glazbeni put. Završio je 3 godine osnovne škole za klavir te se kasnije prebacio na udaraljke koje trenutno studira na muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je mnoštvo nagrada te je pohađao festivale u Hrvatskoj ali i u inozemstvu.

Dio je novoosnovanog udaraljkaškog tria Tri Frtalja.

Mario Čavlek

Mario Čavlek se glazbom počeo baviti 2009. godine. Završio je Srednju glazbenu školu u Varaždinu u klasi Prof. Stanislava Muškinje. Dosad je sudjelovao na udaraljkaškim festivalima u Samoboru, Bjelovaru, Križevcima i Portugalu. Osvajao je nagrade na online natjecanju, natjecanju u Italiji, Beogradu i Križevcima. Trenutno je student pete godine udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.

Ivan Šćepanović - dirigent

Ivan Šćepanović (1995.), rođen je u Splitu gdje završava srednju glazbenu školu Josipa Hatzea, smjer gitara. Za vrijeme osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja osvaja nagrade (1. nagrada 2006., 2. nagrada 2008. i 2012. na međunarodnom natjecanju Daleki akordi, 2. nagradu na Državnom natjecanju HDGPP-a u kategoriji komorne glazbe-duo 2013.). Uz to paralelno uči i svira orgulje. Studij orgulja i crkvene glazbe upisuje na Institutu za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu kojeg završava 2018. u klasi doc. Mirte Kudrne. Za vrijeme preddiplomskog studija nagrađen je Dekanovom nagradom za izvrsnost. Diplomski studij orgulja upisuje 2018. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. dr. art. Ljerke Očić, pod čijim mentorstvom osvaja prvu nagradu na Državnom natjecanju (HDGPP) u disciplini orgulje. Kao orguljaš usavršava se na seminarima renomiranih orguljaša poput Thomasa Ospitala, Wolfganga Koegerta, Martina Schmedinga, Pavla Mašića. Od 2015. suradnik je Orkestra oružanih snaga s kojim nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. U sezonama 2017/2018. te 2018/2019. nastupao je kao orguljaš u HNK u Zagrebu u operama Il Trovatore, Giuseppea Verdija, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Od 2015. do 2019. vrši službu orguljaša i dirigenta zbora u župi bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu a od 2020. je orguljaš župe sv. Blaža u Zagrebu. 2019. godine upisuje studij dirigiranja, smjer orkestralno dirigiranje. 2021. ostvaruje svoj debitantski nastup ravnajući studentskom produkcijom opere Suor Angelica et autres soeurs. Trenutno je orguljaš crkve Svetog Blaža u Zagrebu te je asistent dirigent Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Nika Kožar- dirigentica

Nika Kožar rođena je u Rijeci 1997. godine, gdje pohađa Osnovnu pa zatim i Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova i maturira s odličnim uspjehom 2015. godine kao glazbenik teoretičar. 2015. godine upisuje preddiplomski studij opernog pjevanja u Trstu na Konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u klasi prof. Rite Susovsky. Za vrijeme studija pohađa seminare Giorgia Suriana, Martine Zadro i Linde Hirst i sudjeluje u produkciji Mendelssohnovog oratorija San ljetne noći u kazalištu u Monfalconeu.

Još tokom srednje škole pohađa brojne pjevačke seminare, između ostalog AIMS International School of Music u Eastbourneu u Engleskoj, masterclass Borisa Martinovića u Zadru, Arena International u Puli, sudjeluje u produkcijama opera za mlade u Italiji (Don Giovanni, Le nozze di Figaro, Rigoletto, Don Pasquale) u sklopu Accademie Lirica Santa Croce.

Za vrijeme studija sludjeluje u nastavi dirigiranja kao izborni predmet i surađuje s Mitteleuropa orkestrom iz Palmanove u sklopu nastave. 2017. pohađa masterclass iz dirigiranja Jeunesses Musicales Deutschland u Weikersheimu u Njemačkoj, u organizaciji Musikakademie Schloss Weikersheim.

U 2019. godine završava studij opernog pjevanja u Trstu s najvišim ocjenama i pohvalom komisije za izvedbu uloge Donne Anne u izabranim scenama iz opere Don Giovanni. Od 2020. godine studira orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Tarbuka.

Franko Štrbac

Franko Štrbac (Zagreb, 1. veljače 2002.) student je na Muzičkoj akademiji Zagreb, smjer udaraljke, u klasi Ivane Kuljerić Bilić. Dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada na nekoliko glazbenih područja: udaraljke, solfeggio, komorna glazba. U prethodne dvije godine školovanja osvojio je prvu nagradu na regionalnom natjecanju HDGPP-a, disciplina udaraljke, u ožujku 2020. Državno natjecanje te godine nije održano zbog Covida. Bio je jedan od osam natjecatelja u finalu nacionalnog izbora za Euroviziju mladih glazbenika 2020.

Kao član udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion i Sudar Beat Trio ostvario je niz koncerata od kojih se ističe Folk & Roll u suradnju sa etno sastavom Singrlice u lipnju 2021. Program je sadržavao tradicionalne hrvatske pjesme u obradama hrvatskih suvremenih kompozitora.

Tijekom svog školovanja pohađa seminare cijenjenih udaraljkaša kao što su Casey Cangelosi, Andrei Pushkarev, Matthew Coley, Beverly Johnston, Vassilena Serafimova, Katarzyna Mycka, Claudio Santangelo, Filip Merčep, Nebojša Jovan Živković i dr.

Doprinosi kreiranju gradskih manifestacija: otvaranje izložbi u Gradskoj Knjižnici Samobor, predvođenje fašničke povorke, otvaranje Vrazove Ljubice itd.

Član je Gradske glazbe Samobor.

Marta Čiković - harfa

Marta Ćiković (Rijeka, 2002.) harfu je počela učiti u dobi od 6 godina kod majke harfistice, a formalno glazbeno školovanje započela je 2010. godine, upisom u Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi profesorice Jasne Štiglić.

Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2014., 2016. i 2018. godine, zlatne plakete na Međunarodnom natjecanju Društva harfista Slovenije 2013., sudjelovala je na međunarodnim harfističkim natjecanjima Zagrebačkog harfističkog festivala 2015. i 2018. godine te na natjecanju Bistrički zvukolik.

Dobitnica je prvih nagrada na natjecanju teorije glazbe “Kornelije” u Beogradu, 2017. i 2018. godine, 2021. godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Glazbene škole Dugo Selo iz polifonije te sudjeluje na međunarodnom natjecanju u Italiji 12° Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale „Giovani Musicisti“-Città di Treviso gdje osvaja prvu nagradu.

Za osvojene nagrade primila je priznanja Grada Rijeke, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Oskare znanja.

Pohađala je majstorske tečajeve renomiranih harfistica Irine Pashinskaje, Chantal Mathieu i Patrizie Tassini.

Svit Štarkl

Osnovni stupanj glazbenog obrazovanja obavio je u Glazbenoj školi Celje za predmete klavir i udaraljke. Nakon toga pohađao je srednju glazbenu školu za predmet udaraljke na I. Gimnaziji u Celju kod mentora Urbana Krča.

Sudjelovao je u koncertima sa simfonijskim i puhačkim orkestrom Glazbene škole Celje i nastupima sa komornom grupom udaraljki. Interdisciplinarno je završio drugu godinu srednjeg stupnja predmeta klavir kod profesora Primoža Mavriča. Usto se bavi sa komponiranjem.

Dosad je sudjelovao na udaraljkaškim festivalima u Samoboru i Bjelovaru i pohađao majstorski tečaj za udaraljke, koji je držao Nebojša Jovan Živković.

Trenutno je student druge godine udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.

biNgbang

biNgbang – udaraljkaški ansambl zagrebačke Muzičke akademije ima kratku, ali bogatu povijest. Pod umjetničkim vodstvom Igora Lešnika ansambl je osnovan 1999. godine kao ansambl Hrvatske glazbene mladeži. Nakon pet godina intenzivnog međunarodnog djelovanja postali su neovisni 2004. godine.

biNgbang ansambl je laureat mnogih međunarodnih i hrvatskih glazbenih nagrada. U 2009. su osvojili summa cum laude prvu nagradu Međunarodnog natjecanja u Belgiji, a 2004. godine ih je prestižni Arts Society International Convention u Nashvilleu USA proglasio najboljim studentskim ansamblom u svijetu. Među hrvatskim nagradama valja spomenuti nagradu “Ivo Vuljević” za najbolji mladi ansambl u Hrvatskoj te dvije Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Ansambl se sastoji od najboljih studenata udaraljki zagrebačke Muzičke akademije. Nastupao je diljem svijeta, od Europe i Azije do Amerike. biNgbang je također ugostio mnoge velike međunarodne soliste kao što su: Andy Narell, Dave Samuels, Art Lipner, Ney Rosauro, Jean Geoffroy John Beck, Angel Frette, Daniella Ganeva, Ludwig Albert…

Njihov nosač zvuka pod nazivom “biNgbang plays Lešnik” objavljen za američku tvrtku Equilibrium postigao je međunarodni uspjeh.

Članovi: Lucija Kovačić, Josip Brajčić, Svit Štarkl, Franko Štrbac, Ivan Brigljević, Lovro Baričević, Luka Ivir, Luka Mihajlović, Suzana Komazin, Mario Čavlek, Vedran Vujec

Marko Mihajlović – voditelj Bing bang ansambla

IPEW 2016
ipew 2006 banner
ipew 2007 banner
ipew 2008 banner
ipew 2009 banner 1
ipew 2010 banner
ipew 2011 banner
ipew 2012 banner
ipew 2013 banner
IPEW 2014 banner
ipew 2015 banner
ipew2016banner
IPEW-2017-banner
IPEW-2018-banner
IPEW-2019-banner
IPEW-2020-banner
IPEW-2021---banner