IPEW - INTERNATIONAL PERCUSSION ENSEMBLE WEEK

BIOGRAFIJE SUDIONIKA IPEW-a 2021.

IGOR LEŠNIK

Igora Lešnika (1956) dobro upućeni znalci drže jednim od vodećih europskih udaraljkaša. Njegove kompozicije nalaze se na programima renomiranih solista i ansambala te svjetskih udaraljkaških natjecanja a suradnjom s glasovitim kolegama, bogatom diskografijom i međunarodnom koncertantnom djelatnošću ucrtao je Hrvatsku na udaraljkaške zemljovide.

Kao utemeljitelj studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu redovit je gost uglednih sveučilišta a udaraljkaška glasila objavljuju njegove stručne radove. Član je međunarodnog odbora svjetskog udaraljkaškog udruženja Percussive Arts Society i predsjednik njegove hrvatske podružnice.

Dobitnik je nagrada Josip Štolcer Slavenski (1990) i Milka Trnina (1995). Francusko ministarstvo kulture odlikuje ga (2003) naslovom viteza reda umjetnosti i književnosti.

Nastupa na glazbalima Adams, Arbiter i Zildjian.

Igor Lešnik dekan je Muzičke akademije u Zagrebu od 2019. god.

biNgbang

biNgbang – udaraljkaški ansambl zagrebačke Muzičke akademije ima kratku, ali bogatu povijest. Pod umjetničkim vodstvom Igora Lešnika ansambl je osnovan 1999. godine kao ansambl Hrvatske glazbene mladeži. Nakon pet godina intenzivnog međunarodnog djelovanja postali su neovisni 2004. godine.

biNgbang ansambl je laureat mnogih međunarodnih i hrvatskih glazbenih nagrada. U 2009. su osvojili summa cum laude prvu nagradu Međunarodnog natjecanja u Belgiji, a 2004. godine ih je prestižni Arts Society International Convention u Nashvilleu USA proglasio najboljim studentskim ansamblom u svijetu. Među hrvatskim nagradama valja spomenuti nagradu “Ivo Vuljević” za najbolji mladi ansambl u Hrvatskoj te dvije Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Ansambl se sastoji od najboljih studenata udaraljki zagrebačke Muzičke akademije. Nastupao je diljem svijeta, od Europe i Azije do Amerike. biNgbang je također ugostio mnoge velike međunarodne soliste kao što su: Andy Narell, Dave Samuels, Art Lipner, Ney Rosauro, Jean Geoffroy John Beck, Angel Frette, Daniella Ganeva, Ludwig Albert…

Njihov nosač zvuka pod nazivom “biNgbang plays Lešnik” objavljen za američku tvrtku Equilibrium postigao je međunarodni uspjeh.

Članovi: Lucija Kovačić, Josip Brajčić, Svit Štarkl, Franko Štrbac, Ivan Brigljević, Lovro Baričević, Luka Ivir, Luka Mihajlović, Suzana Komazin, Mario Čavlek, Vedran Vujec

Flam-a Duo

Flam-a Duo osnovali su Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska), koji su se upoznali 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Ivane Kuljerić Bilić i Igora Lešnika.

Od samog osnivanja dua, velik naglasak stavljen je na komunikaciju, kako međusobnu, tako i s publikom. Koristeći glazbeni nastup kao sredstvo pripovijedanja priča, Flam-a se u svojem radu oslanja na intuiciju koja se temelji na snažnoj emocionalnoj povezanosti s odabranim repertoarom. Za ovaj duo, suština komorne glazbe je postizanje maksimalne moguće sinergije između izvođača te zajedničko istraživnje svih elemenata koji oblikuju glazbu: od organiziranja i proširivanja repertoara udaraljkaškog dueta do raščlanjivanja i analiziranja glazbe, zvuka i pokreta do realizacije i prenošenja ideja i emocija tijekom izvedbe.

Već u prvim godinama djelovanja, duo je nastupio na brojnim festivalima kao što su Ivana Bilić Marimba Week (Samobor, Hrvatska), Salotto Musicale (Treviso/Belluno, Italija), International Percussion Ensemble Week (Bjelovar, Hrvatska), Percussion Camp (Tenerife, Španjolska), Večeri udaraljkaša u Križevcima (Križevci, Hrvatska), Ivana Summer Percussion Festival (Samobor, Hrvatska) i Arte Entre Gigantes (Campo de Criptana, Španjolska). Nastupili su u okviru europskog projekta Hrvatskoga radija Rođendan umjetnosti 2018. godine. Snimka nastupa direktno je emitirana u mreži Europske radijske unije.

Iako su u početku uglavnom bili usredotočeni na repertoar za marimbe i osvojili druge nagrade na natjecanjima IV Percute natjecanje komorne glazbe 2016 u Valenciji. i Universal Marimba Competition u Belgiji 2017. godine, danas je njihov interes širok i proteže se na sve vrste udaraljki. Praizveli su djela hrvatskih autora skladana posebno za njihov duo te bili nositelji promotivnog projekta novih studija MA s nekoliko originalnih video klipova. 2020. godine su na svojem YouTube kanalu objavili seriju videa „Sunday at Soundbrick Studio“ u kojoj su prikazali neke od svojih najnovijih aranžmana za marimbu i vibrafon te klasične skladbe za iste instrumente.

Luis Camacho Montealegre

Luis Camacho Montealegre rođen je 1994. godine u Španjolskoj (Alcázar de San Juan). Glazbeno je obrazovanje počeo u dobi od šest godina. Maturirao je na glazbenom konzervatoriju Alcázar de San Juan, osvojivši posebne počasti kao udaraljkaš. Nastavio se razvijati na Konzervatoriju Manuel Masotti Littel, gdje je uspješno završio preddiplomski studij u razredu Juanfraa Carrilla. U tom razdoblju osvojio je prvu nagradu u kategoriji Edeta na međunarodnome udaraljkaškom natjecanju Perkulliria. Usavršavao se kod brojnih izvrsnih udaraljkaša kao što su Sergi Perales, José Luis González, Javier Benet, Jean Geoffroy, Tchiki Duo i Keiko Abe. Tijekom diplomskog studija nastupio je kao solist u koncertu za marimbu Water Sculpture Igora Lešnika, koji je izveo uz pratnju gudačkog orkestra zagrebačke Muzičke akademije u Puli, Bjelovaru, Zagrebu i Čakovcu. U siječnju 2018. godine nagrađen je Dekanovom nagradom Muzičke akademije u Zagrebu.  U sklopu koncerta Ritmofonija održanog 2019. godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio je kao solist uz pratnju Simfonijskog orkestra zagrebačke Muzičke akademije sa skladbom Koncert za Ivanu kompozitora Igora Kuljerića. Iste godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom udaraljkaškom natjecanju Ritmofonija. Diplomski studij udaraljki završava 2019. godine, u razredu red.prof.art. Igora Lešnika, radeći istovremeno s izv.prof.art. Ivane Kuljerić Bilić.

Osnovao je Flam-a Duo sa kolegom Francescom Mazzolenijem. Također je član udaraljkaškog ansambla Percussion Club koji je nastupio na svečanom otvorenju 72. Dubrovačkih Ljetnih Igara. Na ansamblu surađuje s Ivanom Kuljerić Bilić, Nikolom Krbanjevićem te Francescom Mazzolenijem. Trenutno je zaposlen kao Lešnikov asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Krešimir Starčević

Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.) počeo je učiti klavir tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, dok je diplomski studij završio 2013. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Za postignuća u toj akademskoj godini nagrađen je Dekanovom nagradom.

Dobitnik je prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević, 2007. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja. U dva navrata osvojio je treću nagradu, Nagradu grada Rovinja, na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Godine 2017. primio je Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić, za koncert održan s Laticom Anić u maloj dvorani Lisinski. Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića dobio je 2018. godine.

Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga kao što su K.-H. Kämmerling, E. Indjić, N. Flores, R. Dalibaltayan, P. Paleczny, N. Grubert, G. Gruzman, E. Hubert i D. Detoni. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri.
Više puta bio je gost radijskih i televizijskih emisija, a djelovao je i kao suradnik emisije Glazbena kutijica Obrazovnog programa Hrvatskog radija.

Surađuje s mnogim uglednim glazbenicima kao što su saksofonist Lovro Merčep, violinisti Marco Graziani i Marin Maras, violončelistica Latica Anić, klarinetist Bruno Philipp, trubač Vedran Kocelj, flautistica Antonija Jurin Starčević, hornist Boštjan Lipovšek te ansambl Zagrebački puhački trio. Dugogodišnji je suradnik Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala IPEW u Bjelovaru, 2017. bio je umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji, a 2021. nastupio na Međunarodnom udaraljkaškom festivalu Tomarimbando u Portugalu. Surađivao je sa renomeniranim udaraljkašima poput Pei-Ching Wu, Marianne Bednarske, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Monetalegrea i Filipa Merčepa.

Kao pijanist i producent 2016. godine sudjelovao je u projektu integralne izvedbe 32 klavirske sonate L. van Beethovena u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu. Povodom 100. obljetnice smrti Claudea Debussyja, u rujnu 2018. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu po prvi puta u Hrvatskoj izveo je skladateljevu klavirsku komornu glazbu u integralnom kronološkom obliku. U sezoni 2020./2021. osmislio je ciklus Beethoven u Velikoj Gorici, povodom 250. obljetnice skladateljevog rođenja, u kojem je izveo Beethovenova klavirska djela, kao i ona komorna pisana za različite kombinacije klavira i gudača, odnosno puhača.

Nastupio je na festivalima kao što su Festival sv. Marka, Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Rapske glazbene večeri, Senjske glazbene večeri, ciklus Pianofortissimo, Dani Matice hrvatske u Sarajevu i drugi. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i Tonči Bilić.

Rupert Čunko

Rupert Čunko (1995., Čakovec) diplomirao je Udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. profesora Igora Lešnika. Glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi u Varaždinu svirajući violončelo i gitaru. 2012. godine upisuje srednju glazbenu školu u Varaždinu, smjer udaraljke u klasi prof. Stanislava Muškinje te solo pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. 2015. godine upisuje udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tijekom svog obrazovanja polazi udaraljkaške seminare prof. Ivane Bilić i prof. Igora Lešnika te sluša masterclassove svjetskih udaraljkaša kao što su Ludwig Albert, Marta Klimasara, Stoyan Yankoulov i Pei-Ching Wu.

Također sudjeluje na međunarodnim natjecanjima od kojih izdvaja prvu nagradu kao solist te kao član ansambla na Međunarodnom natjecanju udaraljkaša u Beogradu (2014.), drugu nagradu kao solist i prvu kao član ansambla na međunarodnom natjecanju „Giovanni Musicisti“ u Trevisu, Italija (2015.) te prvu nagradu na natjecanju „Bistrički zvukolik“ u Mariji Bistrici (2015.).

2015. godine izvodi Koncert za marimbu i gudače, autora Ney Rosaura, kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra. 2018. godine izvodi Goan koncert za timpane i gudače, autora Berislava Šipuša, također kao solist uz pratnju gudačkog orkestra Muzičke akademije, u Zagrebu, Bjelovaru, Puli i Čakovcu.

Tijekom akademskog obrazovanja aktivno sudjeluje u radu ansambla biNg baNg s kojim gostuje na udaraljkaškim festivalima i seminarima u Ulmu (Njemačka) te Debrezenu (Mađarska). Kao honorarni član svira u Simfonijskom orkestru Hrvatske radio televizije, Zagrebačkoj filharmoniji, orkestru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačkim solistima, Hrvatskom komornom orkestru, Varaždinskom komornom orkestru, Hrvatskom baroknom ansamblu, renesansnom ansamblu Minstrel, renesansnom ansamblu Capella Zriniana, Orkestru mladih glazbenika te kao član Hrvatske Počasne satnije- Kravat Pukovnija s kojima ostvaruje niz nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Završava četiri semestra pedagoške prakse u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, u klasi prof. Josipa Konfica. Prvo pedagoško iskustvo stječe u privatnoj glazbenoj školi Vanja Kos te kao zamjena u Glazbenoj školi u Varaždinu i Lepoglavi te glazbenoj školi Vatroslav Lisinski.

2019. pridružuje se jedinom simfonijskom dječjem orkestru u Hrvatskoj Sustav orkestara djece i omladine- El Sistema Hrvatska gdje djeluje kao mentor volonter sekciji udaraljkaša te je njegova uloga pedagoškog karaktera. Od šk. godine 2020./2021. predaje udaraljke u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, te u glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici.

Mario Čavlek

Mario Čavlek se glazbom počeo baviti 2009. godine. Završio je Srednju glazbenu školu u Varaždinu u klasi Prof. Stanislava Muškinje.

Dosad je sudjelovao na udaraljkaškim festivalima u Samoboru, Bjelovaru, Križevcima i Portugalu.

Osvajao je nagrade na online natjecanju, natjecanju u Italiji, Beogradu i Križevcima.

Trenutno je student pete godine udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.

Neven Resnik

Neven Resnik rođen je 1995. godine u Varaždinu. U rodnom gradu završava osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje kao klavirist, srednjoškolsko glazbeno obrazovanje kao orguljaš uz odslušane teoretske predmete na višoj razini, a paralelno maturira na Prvoj gimnaziji Varaždin.

Uz studij predaje teoretske predmete na Glazbenoj školi u Varaždinu, a od jeseni 2020. godine predaje klavir u sklopu Kulturnog centra Dubrava uzrastima od nižih razreda osnovne škole do zrele dobi. Trenutno je student pete (diplomske) godine studija kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mladena Tarbuka.

IPEW 2016
IPEW 2024. banner bez sponzora za web
IPEW 2023. banner
IPEW-2022---banner
IPEW-2021---banner
IPEW-2020-banner
IPEW-2019-banner
IPEW-2018-banner
IPEW-2017-banner
ipew2016banner
ipew 2015 banner
IPEW 2014 banner
ipew 2013 banner
ipew 2012 banner
ipew 2011 banner
ipew 2010 banner
ipew 2009 banner 1
ipew 2008 banner
ipew 2007 banner
ipew 2006 banner