O školi

Glazbena školaIako je Bjelovar jedan od najmlađih hrvatskih gradova, utemeljen 1756. godine, glazba je sastavni dio njegova kulturnog života još od samoga osnutka. Krajem devetnaestoga stoljeća u gradu se osnivaju prva pjevačka društva, a paralelno s njihovim radom osamdesetih godina prošlog stoljeća (1883. godine) bilježi se i postojanje prve privatne glazbene škole.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar osnovna je i srednja (od 1958. godine) glazbena škola koju svake godine upisuje 400-tinjak učenika. Desetljećima uspješno djeluje na području obrazovanja, ali i aktivno sudjeluje u javnom životu grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije.

Uz vodstvo svojih mentora, učenici ostvaruju zavidne uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima te su dobitnici brojnih Oskara znanja, a za svoju uspješnost, škola je 1998. godine dobila javno priznanje Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara te 2002. Godine i Ministrovo priznanje.

  U Glazbenoj školi formirani su strukovni odjeli prema grupama srodnih predmeta i instrumenata:

  – strukovni odjel KLAVIRSKI za instrumente: klavir, harmonika, udaraljke, solo pjevanje;

  – strukovni odjel GUDAČKI za instrumente: gitara, tambura (bisernica i brač), violina, viola, violončelo;

  – strukovni odjel PUHAČKI za instrumente: oboa, flauta, klarinet, saksofon, rog, truba, trombon, tuba;

  – strukovni odjel TEORIJSKI.

Glazbena škola - hodnikUočena potreba za povećanjem školskog prostora 70-tih godina prošlog stoljeća, realizirana je tek šk. 1989./90. godine privremenim korištenjem prostorija u sklopu Doma kulture, a trajalo je do siječnja 2020. godine kada je započela njegova vanjska i unutarnja obnova. Do izgradnje nove zgrade glazbene škole, nastava se osim u matičnoj zgradi u Vatroslava Lisinskog br. 1, održava i u bivšem Domu učenika u Nazorovoj br. 2, u Područnom odjeljenju Čazma u zgradi Centra za kulturu, Trg Čazmanskog Kaptola br. 13 te u prostorijama bivšeg Elektrometala, u ulici Ferde Rusana 2. 

Škola je organizator raznovrsnih događaja – od humanitarnih i gostujućih koncerata, festivala, seminara i predavanja za učenike i nastavnike, izdavala je časopis pa su tako učenici osim svojih glazbenih sklonosti, ostvarivali i kvalitete novinarskih i literarnih, ali i glumačkih za glazbeno-scenske igrokaze.

Učenici i nastavnici muzicirali su i izvan granica Hrvatske, praizvedene su brojne kompozicije pisane za soliste i brass ansambl. Mnogi su bivši učenici danas profesionalni glazbenici, uspješni solisti, članovi orkestara, pedagozi.

 

 

 

 

 

Konačno rješenje prostora uspjelo se isplanirati 2020. godine te je u nacrtima ovako izgledala naša nova zgrada:

Četiri godine kasnije učenici i profesori bjelovarske glazbene škole konačno i dobivaju svoj zasluženi prostor: