Piano in the sky

Piano in the sky naziv je online susreta učenika klavira prijateljskih škola Bjelovar i Varaždin kojii su se održavali tijekom školske godine gotovo svakog četvrtka, na oblaku, putem platforme zoom. 

Projekt Piano in the sky, pokrenule su nastavnice Svetlana Relić, prof. mentor iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara i Lea Šantek, prof. savjetnik iz Glazbene škole u Varaždinu vođene mišlju “javni nastupi vježbaju se javnim nastupanjem”.

Vrijeme lock down-a i online nastave, nemogućnost izlaženja iz vlastitog doma, pokrenule su nas da prividno izađemo i budemo “na pozornici”, da upoznamo i podržimo jedni druge. Tako je iz Piano in the sky druženja prošle godine proizašlo tri, a ove godine nova dva studenta klavira, kojima je ovaj način nastupanja uvelike pomogao u pripremi svojih maturalnih programa i nastupa na prijemnom ispitu. Također s ponosom mogu potvrditi da su ove godine svi naši učenici koji su sudjelovali na klavirskim online i natjecanjima uživo nagrađeni prvim nagradama.

Piano in the Sky ponajprije zamišljen kao online koncert, nadrastao je svoju početnu ideju i postao važan i omiljeni projekt svih sudionika, u kojemu učenici u vidu radionice uz uvježbavanje javnog nastupa istovremeno raznim metodama i tehnikama razvijaju pozitivan i empatičan stav prema samima sebi, drugima i svijetu oko sebe, kritičko mišljenje, učeći važnost timskog rada i pružanja kolegijalne podrške i pomoći u smislu razmjene podrške, suosjećanja, iskustava, znanja, savjeta, ideja i razmišljanja kroz razne glazbene i međupredmetne teme.

Tako smo ove godine na najljepši način proslavili rođendan L.van Beethovena, A.Babajaniana, S. Prokofjeva, a radionicama se povremeno pridruže i kolege iz drugih škola.

Do sada su sudjelovale ukupno 4 škole iz regije: Glazbena škola u Varaždinu, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, a pred natjecanja su nam se pridružile Umjetnička škola “Fortunat Pintarić” iz Koprivnice i Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi M. P. Katančića iz Valpova.

Slijedeći poveznicu, možete prelistati knjižicu i zaviriti u programe ovogodišnjih Piano in the sky koncerata. 

https://www.flipsnack.com/cekana/piano-in-the-sky-2020-2021.html

Online okruženje donijelo nam je velike mogućnosti, približilo edukacije i usavršavanja. Radosna sam što imamo priliku okrenuti ga u našu korist i što će se Piano in the Sky  zahvaljujući ovaj put inicijativi naših učenika, nastaviti i slijedeće šk. godine.

Svetlana Relić

*****

Šetnja šumom

https://view.genial.ly/6090799e9144480d8cebe173/interactive-image-interaktivna-slika-setnja-sumom

Šetnja šumom donosi nam interaktivnu sliku, kroz koju upoznajemo velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena, čiji 250. rođendan je u 2020. slavio cijeli svijet. Slavlje je prekinuto zbog pandemije Corona virusom, no naša nastavnica Svetlana Relić osmislila je glazbenu priču i sa svojom klasom učenika na zanimljiv način dala svoj doprinos ovoj proslavi. Projekt Šetnja šumom započeo je u lockdown-u i online nastavi, a svoj nastavak imao je u učionici ove školske godine kroz aktivnosti učenika. U glazbenoj priči su sudjelovali i učenici Glazbene škole u Varaždinu iz razreda nastavnice Lee Šantek. Projekt je Primjer prakse naišao na veliki interes i odobravanje na svom predstavljanju 11.05. u web učionici Kreativnost u nastavi

U nastavku Vam donosimo insert iz priče, a ukoliko poželite pogledati videozapis u cjelini, pronađite ga na interaktivnoj slici. Uz nju ćete otkriti što su sve učenici naučili od velikog Beethovena.