Nikola Mamić – dobitnik nagrade Fonda Bože Tvrtković

19. lipnja 2020. u Gradskom muzeju održana je 29. dodjela nagrada Fonda Bože Tvrtković. Među osam nagrađenih učenika svih bjelovarskih srednjih škola bio je i naš Nikola Mamić.

Nikola Mamić najmlađi je učenik 4. razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, smjer glazbenik violist, uz koju pohađa i Matematičku gimnaziju Bjelovar, 3. razred. Sve razrede srednje Glazbene škole završio je s odličnim uspjehom. Tijekom četiri godine srednjoškolskog glazbenog obrazovanja izdvojio se svojom svestranošću te je bio uključen u različite izvannastavne aktivnosti. Nikola je među najboljim učenicima u razredu koji je dva puta dobio nagradu Fonda Bože Tvrtković kao najbolji razred srednje Glazbene škole (2016./17. i 2017./18.).

Na Hrvatskom natjecanju iz Povijesti glazbe ostvario je sljedeće rezultate: 2017. peto mjesto (François Couperin), 2018. prvo mjesto  (Clara Schumann), 2019. drugo mjesto (Vatroslav Lisinski).

Nastupajući u glazbenim igrokazima O dudama i drugim nečistim silama (2017.), Oktavijanov san (2018.), Povratak Betmena (2019.) i Dude sina razmetnoga (2020.), sudjelovao je na gradskim i županijskim smotrama LiDraNo u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva, skupni nastupi. Kao član folklorno-dramske skupine ostvario je više od 70 javnih nastupa u Bjelovaru (Mali BOK – Bjelovarsko kazalište, Medicinska škola Bjelovar, 3. osnovna škola, Peta osnovna škola, Dječji vrtić Bjelovar, Dom učenika srednjih škola, Dom za starije i nemoćne osobe Bjelovar i dr.), Daruvaru, Grubišnom Polju, Čazmi, Virju i Đurđevcu. Također, s folklorno-dramskom skupinom nastupio je 26. rujna 2018. u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zadru te 12. listopada 2019. u Kulturnom centru Travno u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne smotre folklora Zagreb.

14. listopada 2019., Nikola je sudjelovao u obilježavanju 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog u Gradskoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru, gdje je izveo prolog Lisinskog iz “Oktavijanovog sna”, a bio je jedan od autora power-point prezentacije o životu i radu V. Lisinskog.

Krajem 2. polugodišta ove školske godine, u okviru nastave na daljinu, Nikola je aktivno sudjelovao u internetskom praćenju snimki i prijenosa koncerata, opera i baleta, u izvedbi poznatih svjetskih izvođača (Boljšoj teatar, Metropolitan Opera, Londonski simfonijski orkestar i dr.). U komunikaciji s ostalim gledateljima iz cijeloga svijeta, na engleskom jeziku (“live chat”), do izražaja je došlo njegovo razumijevanje glazbe i poznavanje glazbenih djela.

Tijekom srednjoškolskog glazbenog obrazovanja Nikola se dokazao kao vrlo odgovoran, marljiv i druželjubiv mladi glazbenik, iznimno motiviran za stjecanje znanja općenito. Svojim je izuzetnim zalaganjem uspio uskladiti sve svoje školske obaveze u dvjema srednjim školama. Uz to, uvijek je bio susretljiv prema školskim kolegama te inspirativan i pouzdan suradnik svojim nastavnicima.