Trinaesto Glazbeno sijelo

Zadnji tjedan nastave u prvom polugodištu ove školske godine učenici prvog i drugog razreda srednje škole, Mirta Studen, Jelena Begić, Lovro Žagar, Ema Skroban, Ivan Nikola Jurić, Petar Miljanić, Luka Baranašić, Andrija Novoselec i Ema Bradić, održali su predavanja u osnovnoj školi, uz svoje prezentacije o Oliveru Dragojeviću, dudama (dvije prezentacije), Györgyju Ligetiju, harmonici, tamburama, Niccolu Paganiniju, Felixu Mendellsohnu i EDM-u (Electronic Dance Music). Cilj takvih druženja je da motiviramo i naučimo nešto naše mlađe kolege, a pritom da i sami steknemo nova iskustva.

U utorak, 18. prosinca, prof. Rajna Gatalica ispričala nam je dvije bilogorske priče: “Dva brata i splavar” i “Dečko i vila”. Dva dana kasnije, u četvrtak, poslušali smo još tri zanimljive priče: “Vilinsko kolo”, “Tri gore” i “Žena i vila”, a njih nam je ispripovijedala Rajnina majka, Tina Gatalica. U prvoj priči me je iznenadila interakcija pripovjedačice i publike jer je nekolicina učenika dobila «uloge» koje su ‘’prima vista’’ odglumili. Naša lica bila su prilično iznenađena i nasmijana. Slušajući lijepe narodne priče dobio sam dojam da je nekada davno bilo ljepše , da su se dobra djela nagrađivala, a zla uvijek kažnjavala.
U utorak je Folklorna grupa premijerno izvela prvi dio glazbenog igrokaza ‘”Povratak Betmena’’. Prije igrokaza prikazan je dokumentarac «Vratoslavići» čiji je autor učenik prvog razreda Petar Klinac, a gotovo svaka njegova uvodna riječ bila je popraćena neizmjernim pljeskom.
Zadnji sat u 2018. godini s našom voditeljicom i organizatoricom Glazbenog tjedna, Alidom Sokolović, obilježili smo, naravno, ‘’Kraljevskim glazbenim doručkom’’.  Svako od učenika pripremio je nešto vegetarijansko. Glavno jelo bile su odlične Martine tortilje, a nakon njih slijedili su ukusni deserti: gris, puding, muffini, voćna salata te biljni čaj. Naš način za privođenje polugodišta kraju završio je odličnim raspoloženjem i novostečenim kulinarskim znanjem.

Emanuel Čukljaš