Željka Caparin doktorirala na temu „Blagoje Bersa u Beču“

Željka Caparin upisala je glazbenu školu 1992. godine, glavni predmet klavir. Sudjelovala je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima kao solistica, u klavirskim duima, komornim sastavima i zborom. Bila je i najmlađa korepetitorica na natjecanju za udaraljke te posebno pohvaljena od članova ocjenjivačkog suda.

2000. godine, kao učenica glazbene škole, primila je godišnju nagradu Fonda ,,Boža Tvrtković’’ za postignute visoke radne rezultate, samostalnost i kreativnost u nastavi te za ostvarenja u izvannastavnim aktivnostima. Istu nagradu primila je i 2003. godine kao najbolja učenica Gimnazije Bjelovar.

          Prva je dobitnica Zlatne note, priznanja učenicima za cjelokupan uspješan, kvalitetan i kreativan rad, utemeljene 2003. godine.

          Nakon studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljubomira Gašparovića, u listopadu 2007. godine upisala je postdiplomski studij klavira u klasi prof. Noela Floresa na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, gdje je istodobno usavršavala i komornu glazbu u klasi prof. Marialene Fernandes.

          U siječnju 2017. godine obranila je doktorsku disertaciju na temu „Blagoje Bersa u Beču“.