Gostujuće predavanje Tihomira Petrovića u našoj školi

 

U ponedjeljak, 15. svibnja 2023. u našoj je školi prof. Tihomir Petrović (Zagreb) održao predavanje za učenike V. i VI. razreda osnovne glazbene škole. Prof. Tihomir Petrović osnivač je i dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara, autor velikog broja priručnika za nastavu teorijskih glazbenih predmeta, stručnih članaka, pjesmarica i didaktičkih glazbenih igara.

Tema predavanja bila je: Od mnogostranosti akorda do glazbenoga djela.

Predavanje je započelo slušanjem poznatoga glazbenog primjera Ave Maria Charlesa Gounoda (prema harmonijama Preludija u C-duru BWV 846 Johanna Sebastiana Bacha), uz zanimljivu priču o „suradnji“ tih dvaju skladatelja, čije živote dijeli više od stoljeća.

Pojam mnogostranosti, koji učenicima obično zadaje glavobolje i često se pitaju čemu to uopće služi, prof. Petrović je učenicima predstavio i objasnio na zanimljiv i pristupačan način – počevši od mnogostranosti tonova, preko intervala i akordâ, do mnogostranosti tetrakordâ i ljestvica. Poredak ljestvica po kvintnome krugu povezao je sa akordima (stupnjevima ljestvice) i – otkrio tajnu povezivanja akordâ u glazbenim djelima od glazbenoga baroka do danas, uz još nekoliko glazbenih primjera.

Učenici su sa zanimanjem i pažnjom slušali predavanje, na postavljena pitanja odgovarali malo sramežljivo :), ali vjerujem da su spoznali neke nove činjenice o glazbi i glazbenoj teoriji te da je predavanje prof. Petrovića u njima pobudilo daljnji interes za glazbu i dalo im poticaj za upis u srednju glazbenu školu.

Također sa zanimanjem, predavanje je pratila i nekolicina nastavnika i gostiju.

Tekst napisala: Alida Jakopanec, prof. savjetnica