Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad

Dana 17. ožujka 2022. u knjižnici Medicinske škole održano je predavanje Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad. Predavanje je održala mr. sc. Alida Sokolović, nastavnica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, a njezini asistenti bili su učenici Petar Klinac i Ivan Nikola Jurić. 

Ovaj odličan trio tekstovima i glazbom dočarao je svijet preporodne Hrvatske, a najjednostavniji opis ovog vremena jest tvrdnja kako je to doba početak glazbenog, kazališnog i općenito kulturnog života. Hrvatsku povijest oblikovali su velikani poput Vatroslava Lisinskog. Iako se čini da o njemu znamo puno, uglavnom je naše poznavanje usmjereno na podatak o Lisinskom kao skladatelju prve hrvatske opere Ljubav i zloba. Međutim, Lisinski je imao utjecaj na cjelokupni kulturni i društveni život Hrvatske. 

Nedovoljno je poznata činjenica da su brojne poveznice između Lisinskog i Bjelovara, a rezultat su suradnje s Vjekoslavom Fleischerom (Mesarić), Ferdom Rusanom, Franjom Stazićem i Petrom Preradovićem. Zavičajnost, baština Bilogore i folklor istraživačke su teme kojima se bavi mr. sc. Alida Sokolović, a svoja znanja i spoznaje prenosi na zanimljiv način mladim generacijama.

Zorka Renić