In memoriam: Josip Magdić (19. ožujka 1937. – 26. studenoga 2020.)

   Listajući stranice Bjelovarskog lista s kraja 1960-ih godina vidi se da je to razdoblje bilo iznimno važno za našu školu i glazbeni život grada, zahvaljujući skladatelju i pedagogu, tada profesoru i ravnatelju naše glazbene škole, Josipu Magdiću, koji je 1966. došao u Bjelovar. Između ostalog, bjelovarska učenica Dubravka Harambašić nastupila je na Biennalu izvodeći Magdićevu skladbu Preludio aleatorico. Iako je već u jesen 1971. napustio našu sredinu, sjećanje na skladatelja još je živo u ljudi koji su ga nekoć poznavali. Nakon Bjelovara, Josip Magdić preselio je u Sarajevo gdje je predavao na Muzičkoj akademiji te utemeljio ansamble za suvremenu glazbu MOMUS i Masmantra. Od 1995. godine do umirovljenja bio je redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Magdićev opus broji više od 250 skladbi, a skladatelj je također često nastupao izvodeći svoje skladbe na orguljama.

   “U Bjelovaru sam bio jako zadovoljan sa svime što sam vidio i doživio – s kolektivom i učenicima glazbene škole, građanima Bjelovara. I grad je bio posebno zanimljiv, nije baš velik, ali ima mnoge karakteristike velikoga grada. Već je urbanistički lijepo uređen, još od doba Marije Terezije kad je Austro-Ugarska vodila računa o urbanizaciji; o tome se danas malo vodi računa…” riječi su profesora Magdića iz intervjua koji je objavljen u školskom listu Trythonus 1997. godine.

   20. svibnja 1997., nakon dvadeset i pet godina, Josip Magdić posjetio je našu školu i održao predavanje o notaciji suvremene glazbe, a nakon toga još smo se nekoliko puta susreli s njim u Zagrebu. Profesor Magdić rado se odazvao svakom našem pozivu te smo zajednički prisustvovali koncertima, glazbenim šetnjama i predavanjima.