ODGOĐEN Koncert zbog epidemiološke situacije

ODGOĐENO!

Bjelovar, BOHO PARK – pozornica

petak, 18. rujna 2020. u 19:15 sati

Koncert

Duo Nikola Fabijanić, saksofon i Linda Mravunac Fabijanić, klavir

PROGRAM:

Georg Philipp Telemann: Sonata u a-molu, TWV 41:a3

            Siciliana

            Spirituoso

            Andante

            Vivace

Paule Maurice: Tableau de Provence

            Farandoulo di chatouno

            Cansoun per ma mio

            La boumiano

            Dis alyscamps l’amo souspire

            Lou cabridan

Davor Bobić: Prolaznosti

Marko Gašparović: Hikikomori

Rudy Wiedoft: Concert Pieces

            Valse Erica

            Sax-O-Phun

            Saxophobia

BIOGRAFIJE

            Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Sinfonijskog orkestra HRT-a. Veliki broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom, te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Njegove nastupe, kao i nastupe njegovih ansambala publika, kolege i stručna kritika redovito hvale:

 “…solist Nikola Fabijanić zadivio je temperamentnom, tehnički dorađenom i izražajnom frazom. Logično i istančano fraziranje, ljepota tona i bogate dinamičke nijanse s razlogom su oduševile publiku.” (Aleksandra Mežnarić-Karafin)

“Ukras večeri bio je koncert za alt saksofon i puhački orkestar Paula Crestona u kojem se ponovno sjajno predstavio Nikola Fabijanić. Istaknuo se lijepim, plemenitim tonom kojim mirno vodi tematsku liniju, a posebno u kadencama pokazao je majstorsku tehniku svirke i izazvao burno odobravanje dobro posjećene dvorane…” (Nenad Turkalj)

“Osim sjajnom virtuoznom tehnikom Nikola Fabijanić osvojio je ljepotom tona i fraze, posebice u središnjem polaganom stavku…“ (Višnja Požgaj)

            Do sada je snimio tri samostalna albuma, te dva sa kvartetom Papandopulo.

            Od 2015. g. ostvaruje odličnu suradnju sa Zagrebačkim solistima, s kojima snima nosač zvuka za izdavačku kuću Croatia Records sa skladbama za saksofon i gudače. Također surađuje s hrvatskim kompozitorima s kojima radi na novim skladbama, tako da su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Spomenute skladbe za saksofon i orkestar, saksofon i klavir te kvartet saksofona redovito su na njegovom repertoaru koje s veseljem izvodi.

            Kao solist nastupio je uz Zagrebačke soliste, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Windstrings te Art Ensemble NRW.

            Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava : Rektorova nagrada, laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2000.), prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran (2003.), nagrada “Darko Lukić” (2003/2004.), diskografska nagrada Porin (2013), Nagrada grada Jastrebarsko (2014) i dr. Umjetnički je voditelj Jaska art festivala.

            Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić već je više od dvadeset godina prisutna na glazbenoj sceni i kritika ju proglašava darovitom i maštovitom umjetnicom. Na svom repertoaru ima skladbe od razdoblja baroka sve do novije literature svjetskih i hrvatskih suvremenika, pri čemu u biografiji bilježi i praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja.

            Kao čembalistica od 1997. g. u Hrvatskoj i inozemstvu djeluje solistički i u komornim ansamblima, njegujući autentičan pristup interpretaciji barokne glazbe, a kao pijanistica nastupa s renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima.

            Kao solistica nastupila je uz Zagrebačke soliste, kvartet Papandopulo, Hrvatski barokni ansambl i Varaždinski komorni orkestar, a surađivala je i sa Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom te Zagrebačkim komornim orkestrom.

            Ovisno o instrumentu na kojem svira, razdoblju koje izvodi ili instrumentima s kojima surađuje, uvijek se prilagođava zvučnim, glazbenim i stilskim zahtjevima te s ukusom aktivno sudjeluje u stvaranju i prezentaciji glazbenih djela slijedeći isključivo i jedino pravilo – glazbeni ukus. Od 2000. g. djeluje u duu sa saksofonistom Nikolom Fabijanićem, u kojem pri zajedničkom muziciranju njeguju komorni profil zvuka koji odgovara izabranim kombinacijama instrumenata. Do sada su snimili dva nosača zvuka: Portreti (izdanje A Classic, 2006. g.) i Playtime (izdanje Croatia Records, 2013. g.).

            U ansamblu Ars longa, koji je nastao kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema baroku, zajedno s kolegama istražuje nepregledno bogatstvo literature za baroknu glazbu koju izvode na autentičnim instrumentima. 

            Dobitnica je diplome  Darko Lukić, snimala je za Hrvatsku televiziju i radio i jedna je od osnivačica Malog festivala čembala, 2003. godine sudjelovala je kao predavač na Međunarodnoj školi barokne glazbe i plesa Aestas Musica u Varaždinu. Službena je umjetnička suradnica na Ljetnom glazbenom kampu Maruševec, Školi saksofona u Jaski i Ljetnoj glazbenoj školi u Sinju te natjecanjima Papandopulo i Woodwind & Brass u Varaždinu. Drži seminare o interpretaciji barokne glazbe. Umjetnička je voditeljica Jaska art festivala.

            Dugi niz godina bavila se pedagoškim radom, a sada je zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umjetnička savjetnica.