Klavirski duo Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin

Bjelovar, 19.11.2019.

Klavirski duo Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin

Program:

F. Parać: Preludij i valcer

A. Dvořák: Iz češke šume, op. 68 (B. 133)

Soba koja se okreće
Na tamnom jezeru
Vještičje sjelo
Na straži
Tihe šume
Doba nevolje

Ivan Končić: Dnevnik zlatne ribice

Olimpijski san
Buka/Igra
Bolesna uspavanka
Uzlazeće kapljice
Upitno prijateljstvo
Neopisiva sreća

A. Rosenblatt: Concertino na dvije ruske teme

 

Biografije:

Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin istaknute su mlade hrvatske pijanistice, obje s mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. U duu djeluju od 2012. godine. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno. Duo je nastupao diljem Hrvatske: u Zagrebu, Samoboru, Valpovu, Karlovcu, Daruvaru, Čakovcu, Delnicama, Senju, Rabu, Kutini, Prelogu te u Italiji (Torino). Surađivale su sa zborom Capella iuris i ansamblom Glazbene staze. S Glazbenim stazama su u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu izvele Brahmsove Mađarske plesove u posebnoj obradi za klavir četveroručno i komorni sastav (aranžman: Iva Ljubičić) i Karneval životinja Camillea Saint-Saënsa. Osobito zapaženi nastupi dua bili su: u ciklusu Iz Salona Očić uz prijenos uživo na Hrvatskom radiju 2015. i 2018. godine, u sklopu MaNNifestacije (večeri obilježavanja 140. godišnjice rođenja Thomasa Manna) 2015. godine, na Tribini Darko Lukić 2016., kao i niz nastupa u sklopu koncertnih gostovanja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Osnivačice su i umjetničke voditeljice Zagrebačkog festivala klavirskih dua.

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, Musica no museu – Rio de Janeiro, Arep del Mondo – Cagliari, ciklus Virtuoso, ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…). U 2015. g. ostvarila je projekt „MaNNifestacija“ u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140te obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa pjevačima (Ana Jembrek, Marija Lešaja, Sonja Runje). Svira u klavirskom duu sa pijanisticom Ivom Ljubičić Lukić uz koju je i umjetnička voditeljica „Zagrebačkog festivala klavirskih dua“ .Osnivačica  je klavirskog trija Roter Igel. Korepetitor je gudačkog odjela G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba od 2000. do 2006. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (ciklusi Virtuoso, Mladi za mlade, Iz Salona Očić, Tribina Darko Lukić, Makarsko ljeto, Festival Rendez-vous, Rapske glazbene večeri) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija, Švicarska). Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu). Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem te pisanjem prilagodbi za različite komorne sastave. Voditeljica je i osnivačica ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog „pierrot“ sastava. Djeluje u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin te u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić. Profesorica je klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar

Vatroslava Lisinskog 1
43000 Bjelovar
tel. +385 (0)43 244 416

Facebook:

Statistika
  • 206.717 posjeta
  • Broj stranica: 230
  • Broj objava: 515
  • Posljednja promjena:
    23. siječnja 2023. @ 9:50