Koncert – Alina Gabajdullina i Julia Gabajdullina

Alina Gubajdullina je rođena 1986. u Kišinevu, Moldavija. Prvu poduku iz
violine dobiva u dobi od pet godina, a kasnije upisuje Rachmaninov music lyceum
u Kišinevu. Dobitnica je nagrada i diploma na državnim i međunarodnim
natjecanjima, te su posebno zapaženi njeni nastupi s komornim i simfonijskim
orkestrima. Od 1998.god. živi u Hrvatskoj. Završila je srednju glazbenu školu
„Josip Hatze“ u Splitu u klasi prof.V.Lovričevića.Pohađa seminare kod uglednih
pedagoga kao što su S.Kouchner,A.Schoenfeld,L.Sorokow.Osvaja prve nagrade
na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao solistica nastupa sa
Zagrebačkom filharmonijom,orkestrom HNK u Splitu,Splitskim i Hrvatskim
komornim orkestrima. 2006.god. je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu
u klasi prof.L.Sorokowa,a iste godine postaje stalni član Zagrebačke
filharmonije.U duetu sa sestrom Julijom Gubajdullinom 2008. godine dobitnica je
nagrade 41.Tribine Darko Lukić. Aktivno se bavi komornom glazbom i surađuje sa
raznim komornim ansamblima i orkestrima (Zadarski komorni orkestar,
Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački solisti). Član
je septeta Ad libitum, kvarteta Giovacchino, Tria Meditteraneo, Zagrebačkog
klavirskog kvinteta te suosnivač je Hrvatskog gudačkog kvarteta s kojim 2014.
godine dobiva nagradu 47.Tribine Darko Lukić. Usavršavala se kod svjetski
poznatih kvarteta, kao što su Vogler kvartet i Alban Berg kvartet. Kao komorni
glazbenik nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu na uglednim međunarodnim
festivalima.

Julia Gubajdullina rođena je u Kišinevu (Moldavija) unutar već afirmirane obitelji glazbenika. Klavir je počela svirati s četiri godine, a svoj veći uspjeh bilježi nastupajući s dvanaest godina kao solistica uz pratnju simfonijskog orkestra Moldavijske filharmonije. Specijalnu glazbenu školu za talentiranu djecu završava 1992. godine, te nastavlja studij na Glazbenoj akademiji u Kišinevu, gdje je 1997. godine diplomirala kao najbolji student. Iste godine upisuje postdiplomski studij na renomiranom Moskovskom državnom konzervatoriju «Čajkovski». Svoje školovanje je uspješno završila magistrirajući 1999. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima te UNESCO-ove specijalne nagrade za izvanredna umjetnička dostignuća.

U suradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Moldavije snimila je brojne solističke izvedbe. Također je nastupila s orkestrom Filharmonije (Moldavija) i Simfonijskim orkestrom Baškortostana (Rusija). Tijekom proteklih godina ostvarila je veoma uspješnu suradnju s brojnim dirigentima kao što su Valentin Doni (Moldavija), Mikhail Secikin (Ukrajina), Marat Ahmet-Zaripov (Rusija), Christopher Rehli (Švicarska), Emanuel Leduc-Barom (Francuska)  izvodeći veliki broj klavirskih koncerata (Bach, Beethoven, Brahms, Franck, Schumann, Ravel, Rachmaninov, Skriabin). Njezin repertoar obuhvaća sva razdoblja unutar klavirske literature, a s posebnim afinitetom i inspiracijom izvodi glazbu ruskih skladatelja S.Rachmaninova, A.Skriabina i N.Medtnera,

Od 2000. do 2005.godine Julia živi i djeluje u Bosni i Hercegovini. Predaje  na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a osnivanjem SONEMUS-a 2001. postaje stalnim članom SONEMUS ansambla. Izvela je više djela suvremene klasične glazbe od kojih su neka  premijerno izvedena (projekt «Balcan&Swiss Composers», Zurich’2004; koncert na «Music Biennale Zagreb», Zagreb’2005,’2006 etc). Kao rezultat uspješnog rada 2005. godine snimljen je CD «Sonemus: Spatial Intersections». Od 2001. g. nastupa u klavirskom duu s Rubenom Dalibaltayanom. Julia je nastupala širom svijeta, a posebno su njeni koncerti zapaženi i priznati od strane kritičara i same publike u Moldaviji, Rusiji, Rumunjskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Portugalu, Švedskoj,.BiH, Srbiji, Makedoniji, Albaniji te u SAD i Japanu.

Od 2005. godine živi u Hrvatskoj i radi na Sveučilištu u Zagrebu, preuzimajući stalno mjesto umjetničkog te višeg umjetničkog suradnika na Muzičkoj akademiji. U akademskoj godini 2016-2017 preuzima kolegij Korepeticija za studente klavira. U okviru tog kolegija sudjeluje u projektu integralne izvedbe Mozartovih sonata za klavir i violinu pripremajući 12 studentskih dueta.

Tijekom zadnjih godina Julia Gubajdullina održala je niz uspješnih koncerata u Hrvatskoj te široj regiji. Sudjelovala u ciklusima „Molto cantabile“, „Pianofortissimo“, „Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici“, „Diapason“ „Vivat Academia“. Surađivala je s istaknutim umjetnicima poput Martine Gojčete-Silić, Marka Genera, Krešimira Lazara, Marka Graziani, Ivane Lazar, Milana Čunko, Vladimira Kossjanenka, Tamare Franetović-Felbinger, Miljenke Grđan itd. Nastupa u duetu sa sestrom Alinom Gubajdullinom (violina), a 2008. osvajaju nagradu 41. Tribine Darko Lukić. Održala je klavirske majstorske tečajeve u Zagrebu, Makarskoj, Ljubljani, Celju, Kopru i Žalcu. Suosnivač je ljetne škole u Makarskoj gdje predaje od 2006. Dobitnica je višestrukih priznanja od HDGPP, Ministarstva obrazovanja. Članica je HDGU.