7. hrvatsko natjecanje iz povijesti glazbe i 9. malo natjecanje iz povijesti glazbe

7. hrvatsko natjecanje iz povijesti glazbe i 9. malo natjecanje iz povijesti glazbe

Lijep i sunčan dan srijedom, krajem listopada, već tradicionalno znači: Natjecanje iz povijesti glazbe u Bjelovaru! Ove, 2017. godine dogodilo se to u srijedu, 25. listopada.
U organizaciji naše škole, pod idejnim, stručnim i tehničkim vodstvom mr.sc. Alide Sokolović te uz pomoć mnogobrojnih učenika srednje škole, održano je  7. hrvatsko natjecanje iz povijesti glazbe (tema: François Couperin; 25 natjecatelja) i 9. malo natjecanje iz povijesti glazbe (tema: Led Zeppelin; 18 natjecatelja).
Osim učenika bjelovarske Glazbene škole, sudjelovali su naši stalni gosti – učenici iz Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra i Glazbene škole Slavonski Brod te po prvi puta i učenici Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca. 

Sve je počelo svečanim otvaranjem u Dvorani škole, gdje su nakon pozdravnih govora ravnateljice prof. Sonje Štefanac i  mr.sc. Alide Sokolović, uručene pisane zahvalnice mentorima koji su učenike pripremili i doveli na natjecanja. Natjecatelji su dobili prigodne majice i male poklone donatora natjecanja. Svečanost su uveličali nastupi učenika sa prigodnim skladbama: Martin Pleše (učenik IV. razreda srednje škole iz Križevaca) izveo je Couperinovu Minijaturu za klavičembalo, a naš učenik Teo Udović (IV. srednje), prateći se na gitari, otpjevao je dvije pjesme sastava Led Zeppelin – Tangerine i Stairway to Heaven.
Nakon otvaranja, povorka natjecatelja se, uz pratnju vesele svirke dudaša Brune Laktaša, našeg učenika, uputila prema prostorima Visoke tehničke škole u Bjelovaru, mjestu održavanja Natjecanja. Na putu kroz glavni gradski park, zastalo se kod paviljona radi već tradicionalnog zajedničkog fotografiranja.

Natjecanje se odvijalo u redu, miru i prema svim pravilima, a prema jednom od pravila J, na radost natjecatelja (ali i komisije), u podne su stigla i peciva „ta-te“ oblika.
Članovi komisije su po završetku pregleda testova napravili poredak te otvorili omotnice s imenima onih natjecatelja koji su ostvarili najviše bodova i time zaslužili diplome.

Rezultati 7. hrvatskog natjecanja iz povijesti glazbe:

1. Marie-Anne Couperin – Elena Wachtler (Slavonski Brod) – 92/95 bodova
2. Claude Debussy – Roko Marcelić (Zadar)
3. Johannes Brahms – Erika Wachtler (Slavonski Brod)
4. Erik Satie – Lea Leticija Vukić (Zadar)
5. Claudio Monteverdi – Nikola Mamić (Bjelovar)

Čini se da doista ništa nije slučajnost! Prema zaporkama, koje su najuspješniji kandidati dobili, vidimo da o Françoisu Couperinu ipak najbolje zna njegova žena, Marie-Anne Couperin. No, dobro su se pokazali i Couperinovi sunarodnjaci, francuski skladatelji Claude Debussy i Erik Satie.

Rezultati 9. malog natjecanja iz povijesti glazbe:

Prvo mjesto, ali izvan konkurencije, osvojio/la je John Lennon – Lorena Pisačić, bivša učenica naše škole. U konkurenciji pokazale su se tri bjelovarske učenice:

1. David Bowie – Doroteja Hađasija
2. Elton John – Tamara Uzelac
3. Axl Rose – Inga Abramović

Možda je nad Bjelovarom letio neki NLZeppelin?

Na svečanom proglašenju rezultata svim natjecateljima uručena su priznanja za sudjelovanje, a pobjednicima diplome i nagrade. Uz zatvaranje natjecanja nastupili su opet učenici naše škole s kratkim programom: Dramska skupina izvela je  ulomak iz glazbenog igrokaza “O dudama i drugim nečistim silama”, a Teo još jednom Zeppeline i pjesmu Babe, I’m Gonna Leave You.
Prije rastanka svi sudionici su se još malo družili uz pjesmu i dogovorili sastanak za jedan sunčani dan, iduće godine u listopadu.

Alida Jakopanec