Trio 1887 – KONCERT – utorak, 12. lipnja 2018. u 19:30 sati – Dom kulture

TRIO 1887

  • Petra Gilming – klavir
  • Sho Akamatsu – violina
  • Branimir Pustički – violončelo

Utorak, 12. lipnja 2018. u 19:30 sati Dom kulture

PROGRAM:

1. Ludwig van Beethoven:

Klavirski trio u B duru, op.11; “Gassenhauer”
Allegro con brio
Adagio
Tema con variazioni (“Pria ch’io l’impegno”: Allegretto)

2. S. Prokofjev:

Sonata za violončelo i glasovir op.119 u C-duru
Andante grave. Moderato animato
Moderato. Andante dolce
Allegro, ma non troppo. Andantino

3. Boris Papandopulo:

Tri stavka za Orlando


TRIO1887 biografija
Trio 1887 osnovali su 2015. godine pijanistica Petra Gilming, violinist Sho Akamatsu i violončelist Branimir Pustički, diplomanti zagrebačke Muzičke Akademije različitih generacija. Svoja bogata individualna iskustva i uspjehe poput nagrada na inozemnim natjecanjima (Pietra Ligure, Moncalieri, Pinerolo Italija; Huml, Hrvatska; Novosibirsk, Rusija; J. Brahms, Austrija; W. Lutoslawski, Poljska), nastupa sa domaćim i stranim orkestrima ili u komornom partnerstvu sa cijenjenim domaćim i inozemnim umjetnicima uspješno su pretočili u zajedničko muziciranje te već prvim nastupom ostvaruju značajan uspjeh: na četvrtom nacionalnom natjecanju “Papandopulo”održanom u Zagrebu koncem 2015. godine osvajaju prvu nagradu i sve specijalne nagrade. Na koncertu u Kneževom dvoru u Dubrovniku, u lipnju 2016. im je uručena nagrada “Artists on globe” za najperspektivnije mlade glazbenike u 2015. godini. Od tad Trio 1887 nastupa na renomiranim podijima i festivalima diljem Hrvatske, poput Osorskih glazbenih večeri, Dubrovačkih ljetnih igara, Vukovarskog festivala komorne glazbe, Dana Milka Kelemena te festivalima Elvermose i Schubertiaden u Danskoj.

 

Petra Gilming maturirala je glasovir u klasi prof. Kamelije Zavrl u Zagrebu 1995, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine te 2007. u istoj klasi i magistrirala.
Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K. H. Kammerlinga), te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija.

Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je nagrade rektora Sveučilista u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade „Darko Lukić“ 2000.g. i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda. 2015. godine osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika “Papandopulo” te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji komornih sastava. Kao članica Tria 1887, dobitnica je nagrade ”Artists on Globe” za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini. 2016. osvaja nagradu Dvorane Vatroslav Lisinski za nastup na Tribini Darko Lukić sa Hrvatskim klavirskim triom.

Nastupa u zemlji i inozemstvu kao solist, komorni muzičar te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i dr.), surađujući s dirigentima Igorom Gjadrovom, Pavlem Dešpaljem, Franom Krasovcem i dr., na istaknutim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Zagreb Kom, Diapason, Dani Milka Kelemena, te festivali u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj)

Službeni je korepetitor brojnih seminara te violinističkih natjecanja (Međunarodno violinističko natjecanje ”Vaclav Huml”, Nacionalno natjecanje “Boris Papandopulo”, Međunarodno natjecanje “Rudolf Matz”, Međunarodno natjecanje “Bistrički zvukolik” i dr.)

Članica je Hrvatskog klavirskog trija (od 2014.g.) i Trija 1887 (od 2015.g.).

Umjetnički je suradnik na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu od 2005. godine.

 

Sho Akamatsu (1986.) rođen je u Japanu, gdje je započeo s učenjem violine. 2002. godine preselio je u Beč, kako bi nastavio obrazovanje kod prof. Leonida Sorokowa na Musikhochschule Wien, da bi, tijekom godine, prešao u violinsku klasu prof. Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Dobitnik je više nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Valja istaknuti pobjede na natjecanjima Kumagusu u Wakayami (Japan) 1996. godine i na gudačkom natjecanju u Osaki (Japan) 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Alpe-Adria “A i V. Marcosig” 2004. u Goriziji (Italija), kao i Hrvatskom državnom natjecanju u Varaždinu. Dobitnik je 2. nagrade u Senior kategoriji Međunarodnog natjecanju u Novosibirsku (Rusija) 2007. godine, druge nagrade na natjecanju “Stephani Hohl” u Beču 2012. (prva nagrada nije dodijeljena) te druge nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Godine 2013. osvojio je drugu nagradu na 10. Međunarodnom violinističkom natjecanju “Vaclav Huml” u Zagrebu.
Za studija izveo je violinski koncert L. van Beethovena sa orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Mo Pavla Dešpalja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nakon studija nastupao je kao solist i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom (Vieuxtemps) te orkestrom Zagrebačke filharmonije (Mendelssohn).
Kao gost redovito nastupa na novogodišnjim koncertima u Zagrebu i Osijeku. Recitale održava u Hrvatskoj i Japanu.
Prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Alpe Adria 2007. pružila mu je priliku da ostvari turneju u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji.
Od veljače 2014. vođa je dionice drugih violina Zagrebačke filharmonije.

 

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe. Solistički je nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Orkestar „Human Rights” i Zagrebački orkestar mladih, a za HRT je snimio djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka i M. Kelemena. Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. asistent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču, Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

 

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar

Vatroslava Lisinskog 1
43000 Bjelovar
tel. +385 (0)43 244 416

Arhiva objava
Statistika
  • 235.272 posjeta
  • Broj stranica: 242
  • Broj objava: 578
  • Posljednja promjena:
    9. rujna 2023. @ 6:58